Friday, September 9, 2011

Syawal 1432 Hijrah

Salam Aildilfitri semua..Alahai dah 11 syawal baru aku nk update pasal raya...hu,hu..memang dh lama x update blog ni pun..agak sibuk sikit..ingat nak kuburkan je blog ni tapi sayang plak..:-)..lepas ni aku akan rajin2 meng'update' blog ni..

aku yg terlebih senyum..hu,hu..

Raya tahun ni giliran Kampar dulu..bagi aku & Ady xde masalah sgt sebab kg kitaorg dekat je..pagi raya amaanii boleh layan tido sampai pukul 10.30 pagi..lepas smbhyg raya dah ada tetamu datang rumah..lepas tetamu balik dlm pukul12 kitaorg pegi studio nk ambik gmbr family..semua kedai gambr kat kampar penuh dgn org masing2 nak ambik gambar family buat kenangan..



baju sedondon yang aku jahit sendiri.."kelas kau jah"...

.


Layan gambar amaanii yang dah besar walaupun badan x besar2..he,he..




amaanii sekarang suka mengajuk orang he,he..kalau aku bersin atau batuk mesti dia ikut..pastu gelak2...kelakar pun ada..boleh cakap skit2..tapi amaanii confius antara nama dia amaanii & oni ..so oni dia panggil mak sebab kitaorg panggil mak dia pun sibuk panggil mak jugak..ha,ha..

amaanii & oni nye..

banyak sgt le plak gambar nak letak..next entry lah plak..Selamat hari raya aidilfitri untuk semua yang beragama islam..:-)

Friday, July 1, 2011

my princess dah setahun..

Lama tak story mory kat blog ni....rasa macam nak stop berblogging..he,he..followers aku pun bukan ramai sgt..takpelah aku pun saje suka2 je buat blog ni..lama tak update sebab takde cite best pun..hari ni rajin nak update sebab nak cite pasal amaanii dah satu tahun..yaahoooo..

cak aaa..umur saya 1 tahun..

Hari selasa baru ni Birthday amaanii yang pertama..pagi tu g klinik..amaanii check up utk 1 tahun & cucuk..yang tak bestnye terpaksa tunggu lama & amaanii dah naik rimas+bosan..blum cucuk dah nangis..ha,ha..time cucuk meraung tak ingat dunia..:P

petang plak kitaorg celebrate birthday amaanii...sambutan yg simple je..amaanii pun macam blur je...tambah lagi bila aku pakaikan gaun & ikat rambut dia..mula le dia rimas..skit2 merengek..he,he..bila tukar baju terus senyap tak merengek dah..



amaanii yg sibuk tarik rambut & reben dia..


tgh skype dgn sepupunye alisya & alief..

bear hadiah dari mamacik & makcu..


baju & seluar hadiah dari onie...

 saya dah pandai jalan..tapi tak le teror sgt..ala2 peguin gitu..ha,ha..(jahatnye mama)..

besday girl..hobi terbaru tgk baby tv











Monday, May 30, 2011

2nd Anniversary & amaanii 11 Month

Hari Sabtu Amaanii dah 11 bulan..he,he..alhamdulillah..dah besar anak mama walaupun badan kecik je..bln depan dah setahun..dan semalam plak ialah ulang tahun perkahwinan kitaorang yang kedua..he,he..alhamdulillah jugak..semoga kita bahagia hingga ke akhir hayat..LOVE U SO MUCH en. hardi syamsul..he,he..:P..


Sedetik Lebih..

Wednesday, May 25, 2011

amaanii & cat

Takde apa nak cite le..layan gambar amaanii yang geram tengok kucing kat rumah tok yah..aku tak bagi sangat dia main kucing tu..tapi nak ambik gambar letak le dekat sket..

amaanii & kakak tirah

mula-mula cuit2 je..

pastu pegang kaki

 dan pastu pegang hidung..he,he..

last skali ..:P


Wednesday, May 11, 2011

Membentuk Anak Berbudi Bahasa

Anak-anak sememangnya sangat dekat dengan fitrah kejadian manusia yang sangat positif. Tiada sebarang keraguan kecuali pengaruh sekeliling yang membentuk pengaruh itu.

Contoh yang paling mudah, kita sering menakutkan anak-anak dengan lipas, cicak gelap dan pelbagai lagi. Sehingga mereka membentuk rasa takut kepada sesuatu dan mula timbul keraguan. Di sini, sifat negatif mula berakar di dalam hidup mereka. Amatlah besar peranan ibu bapa dalam pembentukan anak-anak sehingga ke sebesar-besar perkara sehinggalah kepada perkara yang remeh yang kita anggap tidak akan membawa apa-apa impak dan kesan kepada anak-anak kita. Di situlah mungkin kita terlepas pandang dan apabila tersedar perkara tersebut telah menjadi barah yang sukar untuk dipulihkan.

Begitu jugalah untuk membentuk anak menjadi orang yang berbudi bahasa dan tingkah lakunya sedap dipandang mata. Perkara yang menjadi keutama an dalam usaha ini ialah, mencipta suasana sekeliling yang solehah dan penuh dengan kesantunan. Di rumah, anak-anak ini perlu dibiasakan untuk meng ucapkan terima kasih, tumpang lalu, minta maaf dan pelbagai lagi perkataan-perkataan yang positif. Sedari kecil perkara ini perlu dititipkan.

Contohnya apabila meminta anak mengambilkan barang, mulakan dengan perkataan tolong. Begitu juga ucapan terima kasih sete lah permintaan tersebut ditunaikan. Ucapan-ucapan yang positif ini akan membina suasana yang positif di dalam rumah dan membentuk emosi dan peribadi yang positif .

Peri pentingnya, perkataan yang kecil dalam membentuk emosi yang stabil dan karakter yang baik. Ini kerana, apabila kanak-kanak ini sudah terbiasa menggunakan perkataan-perkataan ini di rumah mereka juga akan mempraktikkannya di luar rumah.

Belajar Meniru
Kebiasaannya manusia menyukakan sesuatu yang baik dan cantik. Justeru peribadi yang baik ini membantu anak untuk mendapat kawan-kawan yang baik juga di luar rumah. Akhirnya, kuasa positif tadi akan terus berkembang dan cukup kuat untuk menentang perkara-perkara negatif.

Tidak cukup dengan perkataan, budi pekerti yang baik juga perlu dipraktikkan menerusi perbuatan. Di sini, kita perlulah menunjukkan contoh yang baik kepada anak-anak. Minta izin dan membongkokkan sedikit badan untuk lalu di hadapan mereka yang lebih tua waima di hadapan suami.

Mengenakan pakaian yang sopan walaupun berada di rumah dan bersalaman sebelum keluar bekerja atau sebelum tidur dan pelbagai lagi contoh yang baik. Kanak-kanak hebat dari segi pemerhatian. Kuasa dan daya observasi mereka sangat tinggi.

Dari sini mereka akan belajar untuk meniru semua yang dilakukan oleh orang yang dekat dengan mereka. Pastikan mereka mendapat banyak contoh positif daripada kita dan cuba kurangkan kesilapan kerana ini sangat-sangat mempengaruhi pembentukan anak. Seperti juga perkataan, apabila mereka terbiasa dengan suasana yang bersopan dan berbahasa ini mereka akan dapat mempraktikkannya dengan baik.

Namun, tidak semua yang kita lakukan dan ucapkan akan dapat diikuti dengan baik kerana fitrah mereka yang ingin mencuba semua perkara. Di sini, ibu bapa perlu bercakap dengan anak-anak dengan cara lembut. Tegur kesilapan mereka dengan baik dan terangkan kenapa perlu bersikap sopan dan baik. Teguran dan peringatan yang acap kali diucapkan dan di demonstrasikan di hadapan mereka sedikit demi sedikit akan diadaptasi dengan baik malah menjadi sebati dengan jiwa mereka.

Anak-anak ini juga perlu dibawa ke tempat awam, majlis, rumah-rumah kenalan dan saudara mara. Di sini mereka akan mempraktikkan apa yang dipelajari di rumah. Contohnya, bagaimana untuk bercakap dengan orang yang lebih tua, yang sebaya atau yang lebih kecil. Semua ini perlu di bawah seliaan ibu bapa, jika mereka tersalah, kita tegur dengan baik. Pengalaman yang berbeza ini akan lebih mematangkan mereka untuk bersosial mengikut batasan yang ditetapkan dan sekali gus membentuk peribadi yang baik dan berbudi bahasa.

p/s: Amaanii sekarang dah pandai meniru apa yg org buat..he,he..


motif gmbr : xde motif pun..he,he..


Monday, May 9, 2011

Bila amaanii happy mama pun happy

Nak cite Aktiviti hari sabtu & Ahad..hari sabtu aku lepak kat rumah je dgn amaanii..papa amaanii ada pertandingan badminton...amaanii asyik merengek & moody je..mungkin sebab dia selsema..kalau dia tgh main aku kena dok sebelah dia..kalau aku tinggal dia kejap je pun dia nangis..manja sungguh..tapi nasib baik le dia mau tido..main kejap2 je pastu aku tidokan dia..sambil dia tido tu aku sattle kan keje umah..

Hari ahad pulak kitaorg g kenduri kawin kat ipoh..oh amaanii bila dah pakai cantik2 dia mula ler tak sabar2.tambah lagi bila tgk aku pakai tudung sibuk nak mintak dukung..

amaanii suka sgt dgr bunyi kompang..berjoget2 dia...

amaanii suka buat jari macam ni...1 Malaysia..he,he..

lepas g kenduri kawin,..singgah greentown plak..

 amaanii seronok sgt dpt belon mickey ni..dari kat greentown lagi suka tgk belon tu..tapi mama ngan papa tak beli..balik tu g pasar malam ada plak org jual belon macam2 jenis ada..dia menjerit2 excited sambil tunjuk2 belon tu..bila budak2 lalu bawa belon tu dia punya le seronok..mama tengok dia suka sangat mama pun beli 1..he,he..









Selamat Hari Ibu

Semalam hari ibu...tapi bagi aku bukan semalam je hari ibu..hari-hari pun hari ibu...jasa ibu tiada tandingan..kepada mak Pn. Saayah & mak mertuaku Pn. Jamaliah..Selamat Hari Ibu...aku yang terlebih rajin tapi tak kreatif langsung ni telah buat movie yg tak seberapa ni sempena hari ibu..guna movie maker je..tapi apsal plak gambar amaani yg banyak..ha,ha..abis tu camne nak buat, gambar mak tak byk..hu,hu..

video

Friday, May 6, 2011

khitan ke khatan?

ish papa amaanii ni dok tanya khitan ke khatan?..aku pun dah confius..aku dah tgk kat google sama je maksudnye..ejaan je lain skit..

khitan...

semalam amaanii dah khitan (sunat)..he,he..dia nangis kejap je..pastu relax je leh panjat2 kerusi time makan..he,he..ni aku search kat google info berkaitan khitan bagi bayi perempuan..

Khitan secara bahasa artinya memotong.
Secara terminologis artinya memotong kulit yang menutupi alat kelamin lelaki (penis). Dalam bahasa Arab khitan juga digunakan sebagai nama lain alat kelamin lelaki dan perempuan seperti dalam hadist yang mengatakan "Apabila terjadi pertemuan dua khitan, maka telah wajib mandi" (H.R. Muslim, Tirmidzi dll.).

Dalam agama Islam, khitan merupakan salah satu media pensucian diri dan bukti ketundukan kita kepada ajaran agama.
Dalam hadist Rasulullah s.a.w. bersabda:"Kesucian (fitrah) itu ada lima: khitan, mencukur bulu kemaluan, mencabut bulu ketiak, memendekkan kumis dan memotong kuku" (H.R. Bukhari Muslim).
Faedah khitan:
Seperti yang diungkapkan para ahli kedokteran bahwa khitan mempunyai faedah bagi kesehatan karena membuang anggota tubuh yang yang menjadi tempat persembunyian kotoran, virus, najis dan bau yang tidak sedap. Air kencing mengandung semua unsur tersebut. Ketika keluar melewati kulit yang menutupi alat kelamin, maka endapan kotoran sebagian tertahan oleh kulit tersebut. Semakin lama endapan tersebut semakin banyak. Bisa dibayangkan berapa lama seseorang melakukan kencing dalam sehari dan berapa banyak endapan yang disimpan oleh kulit penutup kelamin dalam setahun. Oleh karenanya beberapa penelitian medis membuktikan bahwa penderita penyakit kelamin lebih banyak dari kelangan yang tidak dikhitan. Begitu juga penderita penyakit berbahaya aids, kanser alat kelamin dan bahkan kanser rahim juga lebih banyak diderita oleh pasangan yang tidak dikhitan. Ini juga yang menjadi salah satu alasan non muslim di Eropa dan AS melakukan khitan.
Hukum Khitan
Dalam fikih Islam, hukum khitan dibedakan antara untuk lelaki dan perempuan.
Para ulama berbeda pendapat mengenai hukum khitan baik untuk lelaki maupun perempuan.
Hukum khitan untuk lelaki:
Menurut jumhur (mayoritas ulama), hukum khitan bagi lelaki adalah wajib. Para pendukung pendapat ini adalah imam Syafi'i, Ahmad, dan sebagian pengikut imam Malik. Imam Hanafi mengatakan khitan wajib tetapi tidak fardhu.
Adapun dalil-dalil yang dijadikan landasan para ulama yang mengatakan khitab wajib adalah sbb.:
1. Dari Abu Hurairah Rasulullah s.a.w. bersabda bahwa nabi Ibrahim melaksanakan khitan ketika berumur 80 tahun, beliau khitan dengan menggunakan kapak. (H.R. Bukhari). Nabi Ibrahim melaksanakannya ketika diperintahkan untuk khitan padahal beliau sudah berumur 80 tahun. Ini menunjukkan betapa kuatnya perintah khitan.
2. Kulit yang di depan alat kelamin terkena najis ketika kencing, kalau tidak dikhitan maka sama dengan orang yang menyentuh najis di badannya sehingga sholatnya tidak sah. Sholat adalah ibadah wajib, segala sesuatu yang menjadi prasyarat sholat hukumnya wajib.
3. Hadist riwayat Abu Dawud dan Ahmad, Rasulullah s.a.w. berkata kepada Kulaib: "Buanglah rambut kekafiran dan berkhitanlah". Perintah Rasulullah s.a.w. menunjukkan kewajiban.
4. Diperbolehkan membuka aurat pada saat khitan, padahal membuka aurat sesuatu yang dilarang. Ini menujukkan bahwa khitab wajib, karena tidak diperbolehkan sesuatu yang dilarang kecuali untuk sesuatu yang sangat kuat hukumnya.
5. Memotong anggota tubuh yang tidak bisa tumbuh kembali dan disertai rasa sakit tidak mungkin kecuali karena perkara wajib, seperti hukum potong tangan bagi pencuri.
6. Khitan merupakan tradisi mat Islam sejak zaman Rasulullah s.a.w. sampai zaman sekarang dan tidak ada yang meninggalkannya, maka tidak ada alasan yang mengatakan itu tidak wajib.

Khitan untuk perempuan
Hukum khitan bagi perempuan telah menjadi perbincangan para ulama. Sebagian mengatakan wajib, sebagian mengatakan itu sunnah dan sebagian mengatakan itu suatu keutamaan saja .
Imam Syafi'i dan para pengikutnya berpendapat bahwa hukum khitan bagi wanita adalah wajib. Bahkan menurut imam Nawawi pendapat ini shahih, masyhur. sedangkan Imam Abu Hanifah dan Imam Malik serta sebagian pengikut Imam Syafi'i menyebutkan bahwa khitran bagi wanita itu hukumnya sunnah.
Hadist paling populer tentang khitan perempuan adalah hadist Ummi 'Atiyah r.a., Rasulllah bersabda kepadanya:"Wahai Umi Atiyah, berkhitanlah dan jangan berlebihan, sesungguhnya khitan lebih baik bagi perempuan dan lebih menyenangkan bagi suaminya". Hadist ini diriwayatkan oleh Baihaqi, Hakim dari Dhahhak bin Qais. Abu Dawud juga meriwayatkan hadist serupa namun semua riwayatnya dhaif dan tidak ada yang kuat. Abu Dawud sendiri konon meriwayatkan hadist ini untuk menunjukkan kedhaifannya. Demikian dijelaskan oleh Ibnu Hajar dalam kitab Talkhisul Khabir.
Sebagian ulama mengatakan bahwa perempuan Timur (kawasan semenanjung Arab) dianjurkan khitan, sedangkan perempuan Barat dari kawasan Afrika tidak diwajibkan khitan karena tidak mempunyai kulit yang perlu dipotong yang sering mengganggu atau menyebabkan kekurang nyamanan perempuan itu sendiri.

Apa yang dipotong dari perempuan
Imam Mawardi mengatakan bahwa khitan pada perempuan yang dipotong adalah kulit yang berada di atas vagina perempuan yang berbentuk mirip cengger ayam. Yang dianjurkan adalah memotong sebagian kulit tersebut bukan menghilangkannya secara keseluruhan. Imam Nawawi juga menjelaskan hal yang sama bahwa khitan pada perempuan adalah memotong bagian bawah kulit lebih yang ada di atas vagina perempuan.
Namun pada penerapannya banyak kesalahan dilakukan oleh umat Islam dalam melaksanakan khitan perempuan, yaitu dengan berlebih-lebihan dalam memotong bagian alat vital perempuan. Seperti yang dikutib Dr. Muhammad bin Lutfi Al-Sabbag dalam bukunya tentang khitan bahwa kesalahan fatal dalam melaksanakan khitan perempuan banyak terjadi di masyarakat muslim Sudan dan Indonesia. Kesalahan tersebut berupa pemotongan tidak hanya kulit bagian atas alat vital perempuan, tapi juga memotong hingga semua daging yang menonjol pada alat vital perempuan, termasuk clitoris sehingga yang tersisa hanya saluran air kencing dan saluran rahim.
Khitan model ini di masyarakat Arab dikenal dengan sebutan "Khitan Fir'aun". Beberapa kajian medis membuktikan bahwa khitan seperti ini bisa menimbulkan dampak negatif bagi perempuan baik secara kesehatan maupun psikologis, seperti menyebabkan perempuan tidak stabil dan mengurangi gairah seksualnya. Bahkan sebagian ahli medis menyatakan bahwa khitan model ini juga bisa menyebabkan berbagai pernyakit kelamin pada perempuan.
Seandainya hadist tentang khitan perempuan di atas sahih, maka di situ pun Rasulullah s.a.w. melarang berlebih-lebihan dalam menghitan anak perempuan. Larangan dari Rasulullah s.a.w. secara hukum bisa mengindikasikan keharaman tindakan tersebut. Apalagi bila terbukti bahwa berlebihan atau kesalahan dalam melaksanakan khitan perempuan bisa menimbulkan dampak negatif, maka bisa dipastikan keharaman tindakan tersebut.
Dengan pertimbangan-pertimbangan di atas beberapa kalangan ulama kontemporer menyatakan bahwa apabila tidak bisa terjamin pelaksanaan khitan perempuan secara benar, terutama bila itu dilakukan terhadap anak perempuan yang masih bayi, yang pada umumnya sulit untuk bisa melaksanakan khitan perempuan dengan tidak berlebihan, maka sebaikny tidak melakukan khitan perempuan.

Thursday, April 28, 2011

amaanii dah 10 bulan...

Hari ni amaani dah 10 bulan..semoga amaanii membesar sihat, cergas, cerdas & ceria...mama & papa love u..muahhhhhh..ohh ye amaanii sekarang bila orang kata "sape nama amaanii angkat tangan"..dan dia pun angkat tangan dia..so cute..he,he..



Tuesday, April 26, 2011

kembali berblogging

Hai semua,..dah lama tak update blog ni..hu,hu...oh ye hari khamis ni amaanii dah 10 bulan..besar dah anak mama..dah pandai mengajuk orang skrg ni..semalam papa dia sambil drive nyanyi2 ler..dia pun nyanyi jugak..tapi nyanyi stail dia ler..ha,ha..tergelak kitaorg..lagi apa nak cite ye..hmmm tu jelah..:-)



amaanii makan comot...hi,hi..

amaanii suka buat memek muka cam tu

tgh ambik gambar dia sibuk nak minum air

manje-manje papa

Friday, April 8, 2011

..takde title...:-)

Lama sudah rasanye tak update blog ni..agak sibuk dan takde cerita menarik..kami 1 family kurang sihat..aku batuk2 & takde suara..amaanii plak sejak minggu lepas batuk & selsema..dah kurus badan dia..doktor kata amaanii ok ..takde asma...bukan apa takut ler jugak sebab mama nye ni ada asma..jangan le amaanii pun asma..papa amaanii plak hari isnin pegi kursus sampai jumaat..ohhh ari ni la ye papa balik..cewah buat2 terkezut plak dah..he,he..sepanjang papa g kursus ni amaanii ok je..merengek2 skit je sebab x sihat..bila aku skype ngan papa dia, dia tak nak tengok muka papa dia pastu nangis..tak tau le pasal apa..takut tgk muka papa dia kat dlm laptop tu kot..tak pun sedih rindu kat papa dia..ha,ha..apa lagi nak cite ye..oh lupa plak minggu lepas 2 April, birthday aku..sweet 27..sweet ke???ha,ha...hari tu x sempat nak update pasal birthday..waktu birthday aku tu amaanii x sihat..bawa amaanii g klinik pakar..my hubby bagi hadiah special..nak tau apa..??jeng, jeng..biar lah rahsia..he,he..meningkat sudah umur ku..xde apa yang aku harapkan selain bahagia bersama family tercinta, kami diberikan kesihatan yang baik & dimurahkan rezeki..amin..ok lah selamat cuti hujung minggu..:-)

Tuesday, March 29, 2011

check up 9 bulan

Pagi tadi bawa amaanii untuk check up 9 bulan..mood dia baik, bangun tido senyum2..tapi bila timbang berat dia dah tak mau baring kat alat penimbang baby tu..asyik nak duduk je..bila aku pegang kuat-kuat dia menjerit-jerit..last skali nurse suruh aku timbang skali ngan amaanii kat alat penimbang orang dewasa ..pastu tolak le ngan berat aku..ha,ha..amaanii, amaanii...berat naik skit je..hmm..it's ok lah..

perkembangan amaanii 9 bulan..
*dah berdiri..skit lagi boleh jalan ler tu..caiyok!caiyok amaanii!!
*dah pandai ikut orang ckp skit2..contohnye..mintak, nak, babap..
*bila dengar lagu mesti goyang-goyang badan..lagu favourite iklan ducth lady 5XDHA mamama..he,he..
*ada respon bila orang panggil nama dia..
*dah ada gigi 2 batang..
*manje sangat ngan papa dia..

bila aku ngan hubby tengok gelagat amaanii, sentiasa buat kitaorang tersenyum..dan sama2 akan berkata "dah besar anak kita ni"...he,he..lagi 3 bulan amaanii dah setahun..dan lagi 3 hari it's my birthday...:P

Monday, March 28, 2011

Amaanii 9 month old...

Happy 9 month old to amaanii...mama love u so much!...muahhh, muahh..hari ni amaanii dah 9 bulan..baru je baik demam...musim orang tak sihat kot..sepupu amaanii alief & alisya pun demam jugak..esok amaanii kena g klinik check  up 9 bulan...itu saja entry hari ni...-sekian-.....:-)

Monday, March 21, 2011

hangin satu badan..

Hu,hu..hari sabtu lepas aku rasa hangin satu badan bukan sebab marah ke apa..tapi sebab aku makan ni...he,he..

(gambar copy kat google)

durian dusun atok amaanii...oni amaanii buat pulut durian..nyum,nyum..memang sedap.. favourite aku tu..tapi dah lama tak makan..aku tak berani nak makan banyak2..mkn durian seulas je..sekali ambik, malamnye angin satu badan..siang tu dah rasa lain macam..bayangkan g kenduri kawin 5 buah rumah satu rumah pun aku tak lalu nak makan..nasik minyak lauk sedap2..tapi aku langsung tak boleh blah..minum air je..banyak gile org kahwin sabtu tu..pecah rekod g jemputan kenduri kahwin sampai 5..tapi best..he,he..

aku masih di sini..

kembali berblogging..minggu lepas agak sibuk nak update blog ni..sepatutnye hari ni aku dah start kerja kat company lain yang lebih dekat ngan rumah aku..tapi aku dah buat keputusan tak terima job tu..so aku masih di sini..hampir 4 tahun aku masih setia dgn syarikat ni..mungkin rezeki aku bukan kat situ..so aku masih di sini..hmmm... :-)

lama tak  letak gambar amaanii kat blog ni..layan gambar jelah..gambar ni minggu lepas ambik..aku je yg tak sempat nak upload..

amaanii 8 bulan



dah siap2 nak g kenduri kawin..

amaanii & sepupu2 nye.

tumpang posing kejap..(amaanii dah ngantuk..kena paksa posing..ha,ha..)

 saya ada gigi 2 batang..:P



Tuesday, March 15, 2011

Botol Susu Polikarbonat yg mengandungi BPA

Lepas tengok berita TV3 pasal pengharaman botol susu polikarbonat yang mengandungi BPA terus search kat google pasal isu ni..ni info yg aku dapat..

Polikarbonat adalah plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu bayi. BPA (BISPHENOL A ) ialah bahan kimia industri yang ditambah dalam botol susu bayi polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar. 
BPA boleh berpindah daripada botol susu polikarbonat ke dalam susu bayi seperti berikut:
  • Permukaan dalam botol susu bayi yang calar atau rosak.
  • Air panas dimasukkan terus ke dalam botol susu bayi
Kesan BPA ke atas kesihatan manusia ialah boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon yang menyebabkan gangguan sistem fungsi tubuh. 
Botol susu bayi polikarbonat ini boleh dikenalpasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi seperti berikut:
  • Nombor 7 Pla_7.jpg
  • Nombor 7 dan PCPla_7PC.jpg
  • Nombor 7 dan ‘other’ Pla_7ot.jpg
Terdapat pelbagai alternatif botol susu bayi di pasaran seperti  yang diperbuat daripada polypropylene (PP), polyethersulfone(PES), polyamides (PA) kaca dan lain-lain. Botol susu bayi yang bebas BPA biasanya dilabelkan dengan perkataan ‘BPA free’ atau ‘Bebas BPA’..
 


Ni antara jenama yg popular yang BPA Free..kalau tak silap jenama baby kiko, pureen, anakku pun ada yang BPA free..so lepas ni kena le berhati-hati beli botol susu baby..

Friday, March 11, 2011

layan lagu Bruno Mars - Grenade

Pada satu hari, burung-burung pun berkicauan hari tu..ada yang bekerja, ada yang bergembira...ha,ha...intro x bleh blah aku ni..oppsss lagi-lagi cite hantu kak limah..he,he..jgn marah..hari ni pukul 7.50 dah tercangak kat ofis ni..ohhh pekerja cemerlang le ni datang keje awal2..sebab nk g keje skali ngan hubby kena le g awal..amaanii pun sejak dua menjak ni bangun awal sgt..sebab malam pukul 8.30 dah tido..pagi tadi bangun pukul 5 pagi..pastu ajak main..ha,ha..layankan jelah anak mama cayang ni..

hmmm sekadar selingan sila layan lagu ni...tapi kalau x nak , sudahhhh..he,he..


Bruno Mars - Grenade Lyrics
Easy come, Easy go
That's just how you live oh
Take, take, take it all
But you never give

Should have known
You was trouble
From the first kiss
Had your eyes wide open
Why were they open?

Gave you all I had 
And you tossed it in the trash, 
Tossed it in the trash you did

To give me all your love
Is all I ever asked
But you don't understand

I'd catch a grenade for ya (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I'd jump in front of a train for ya (yeah, yeah, yeah)
You know I'd do anything for ya (yeah, yeah, yeah) Oh, oh
I would go through all this pain, 
Take a bullet straight through my brain, 
Yes, I would die for ya baby
But you won't do the same

No, no, no, no
Black, black, black and blue 
Beat me till I'm numb 
Tell the devil I said "hey" when you get back to where you're from
Mad woman, bad woman, 
That's just what you are, yeah, 
You'll smile in my face then 
Rip the breaks out my car

Gave you all I had
And you tossed it in the trash

You tossed it in the trash, yes you did
To give me all your love 
Is all I ever asked 
Cause what you don't understand is

I'd catch a grenade for ya (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I'd jump in front of a train for ya (yeah, yeah, yeah)
You know I'd do anything for ya (yeah, yeah, yeah) Oh, oh
I would go through all this pain, 
Take a bullet straight through my brain, 
Yes, I would die for ya baby
But you won't do the same

If my body was on fire, ooh 
You' d watch me burn down in flames 
You said you loved me you're a liar 
Cause you never, ever, ever did baby... 

But darling I'll still catch a grenade for ya
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I'd jump in front of a train for ya (yeah, yeah, yeah)
You know I'd do anything for ya (yeah, yeah, yeah) Oh, oh
I would go through all this pain, 
Take a bullet straight through my brain, 
Yes, I would die for ya baby 
But you won't do the same.

No, you won't do the same, 
You wouldn't do the same, 
Ooh, you'll never do the same, 

No, no, no, no

Monday, March 7, 2011

demam campak ler..

Hari jumaat lepas kan aku tak sabar nak blk rumah nk jumpa amaanii kan..skali dah balik aku cam biasa, peluk cium ler dia..pastu baru perasan muka amaanii merah2 cam ruam..skali tengok kat badan dia punya ler banyak..oni amaanii kata demam campak..cepat2 bagi amaanii minum air kelapa muda..pastu letak bedak sejuk kat badan & muka dia..tido malam dia agak tak selesa..gatal mungkin..tapi tak nangis..aku lap2 badan dia pastu letak bedak sejuk & dia pun tido lena..pagi tadi tgk kat badan dia dah hilang merah2...tinggal kat muka je..harap2 amaanii tak demam dah lepas ni..ikutkan demam dia dah ok hari khamis..ruam campak tu baru keluar hari jumaat..tapi dia aktif macam biasa..

Friday, March 4, 2011

rindu kat anak mama..

Hmmm tak sabar nak balik..nak jumpa buah hati mama hasya amaanii..nasib baik amaanii demam kejap je..risau aku dibuatnye..nak bagi makan ubat punyalah susah..siap dia geleng2 kepala x nk makan ubat..hu,hu..xde cite nak update ari ni..update next week lah..ok lah selamat berhujung minggu..:-)


amaanii yg sibuk mengacau sepupunya alisya tgh mewarna..(gambar gegar sebab amaanii x reti diam)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...